ONES DE XOC EN FISIOTERÀPIA. PER A QUÈ SERVEIXEN?
31 d’agost de 2020 / Centre Mèdic Creu Groga
Les Ones de Xoc resolen problemes que, d’una altra manera, podrien requerir algun tipus concret de cirurgia.
Són una tècnica segura i no invasiva. Són ones acústiques d’alta freqüència, que poden generar-se de diferents formes tecnològiques diferenciades pel seu generador focal o generador radial. S’apliquen en el teixit lesionat mitjançant un capçal, a la zona afectada, amb l’objectiu de recuperar-lo.
Actualment, són utilitzades en la medicina regeneradora, en la rehabilitació múscul- esquelètica i també estan sent àmpliament utilitzades en el tractament desintegrador dels càlculs renals i pancreàtics
La seva efectivitat pot evitar intervencions quirúrgiques i el risc que aquestes comporten, permetent una recuperació més ràpida
Com s’aplica?
Per aplicar aquesta energia es fa servir un aparell que té un mecanisme compost per un tub amb un pistó a l’interior, el qual impacta amb l’aplicador i produeix l’ona de xoc.
El professional localitza la regió del dolor mitjançant la palpació i les proves complementàries aportades pel pacient. Després d’haver determinat la causa i la regió del dolor, s’inicia la teràpia, en la qual s’apliquen de 1 a 4 ones per segon en un líquid que les transmet en una sola direcció i al mateix temps les focalitza en la sortida. En total és realitzen entre uns 2.000 a 2.500 impactes.
Quins són els seus efectes?
- Regeneració de teixits, estimulant la producció de col·lagen.
- Analgèsics: per la destrucció de terminacions nervioses no mielinitzades, per inhibició medul·lar i inhibició de les terminacions nervioses per alliberament d’endorfines.
- Antiinflamatoris: per degradació dels mediadors de la inflamació per hipertèrmia induïda.
- Augment del reg sanguini, augment temporal de la vascularització i activació de l’angiogènesi o formació de nous vasos sanguinis.
- Ruptura i absorció dels dipòsits càlcics.
- Neo-osteogènesi en processos de pseudoartrosi i retards de consolidació: l’efecte fisiològic, en aquest cas, es produeix per l’estimulació osteogènica (osteonectina) per micronització osteogènica.
Per a quin tipus de patologies està indicat aquest tractament?
Està indicada en múltiples patologies del sistema múscul- esquelètic com tendinopaties cròniques, calcificacions, fascitis plantar (amb o sense esperó), epicondilopaties, síndromes doloroses, pseudoartrosi, fractures òssies amb retard de consolidació…entre d’altres.
Quantes sessions de tractament amb ONES DE XOC són necessàries?
La majoria de les lesions requereixen entre 3 a 5 sessions. Sempre depenent de la indicació del professional i en qualsevol cas dependrà sempre de l’evolució i de la gravetat de cada pacient.
Amb quina freqüència es poden realitzar els tractaments?
La durada del tractament és d’uns 5-10 minuts. És convenient realitzar-les amb 3-10 dies de diferència, depenent de la tolerància del pacient i de la resposta de la lesió. Normalment, és realitza una a la setmana.
Quins son els possibles efectes secundaris?
Normalment les ones de xoc no tenen efectes secundaris, però ocasionalment poden provocar dolor en el punt d’aplicació, parestèsies o hipoestèsies en la zona tractada, envermelliment cutani o petits hematomes i síndrome vasovagal, que cursa amb mareig, nàusees i una baixada de tensió.
Normalment aquests efectes secundaris s’atenuen entre 3-7 dies.
Quines són les contraindicacions?
Pacients amb alteracions de la coagulació i pressa d’anticoagulants, trombosis, tumors sistemàtics, embaràs, inflamacions agudes, nens en edat de creixement, artritis reumàtica i pacients tractats amb cortisona. Tenir especial cura amb els tractaments sobre cavitat toràcica i abdominal.
Article cedit pel servei de Fisioteràpia conjuntament amb Medicina Rehabilitadora de Creu Groga