ODONTOLOGIA I ESPORT
9 de gener de 2020 / Centre Mèdic Creu Groga
Com pot afectar l’esport a la salut bucal?
L’exercici físic és bàsic per portar una vida saludable i evitar malalties. A més dels beneficis físics que aporta també afavoreixen al benestar mental, rebaixar l’estrés i la tensió. Però, malgrat això és molt important seguir una sèrie de precaucions, ja que practicar exercici de manera regular, pot perjudicar la salut bucodental.
La deshidratació pot afectar a la salut bucal?
Quan fem esport cal beure molta aigua, perquè la deshidratació afecta especialment a les genives, que en perdre oxigenació, redueixen la protecció d’estímuls externs com el sol, begudes àcides i el fred. Per tant, cal hidratar-nos correctament quan fem esport. A més, si no ens hidratem correctament, deixem de segregar saliva que ens protegeix de l’atac dels bacteris.
Quina repercussió té respirar per la boca?
Si respirem per la boca, provoquem sequedat a la boca i es redueix la producció de saliva, que és una de les barreres protectores que tenen les nostres dents i les genives. Una desprotecció pot causar més risc de càries i gingivitis a mig termini. Per tant, cal tenir en compte respirar correctament i evitar la respiració bucal.
El clor de la piscina perjudica les nostres dents?
La natació és un dels esports més complets, que no només ajuda a estar en forma, a més ajuda a reduir dolors d’esquena.
Però la piscina pot perjudicar la nostra salut dental. Aquesta problemàtica afecta aquells esportistes d’èlit que entrenen jornades maratonianes submergits i rebent els efectes del clor sobre les seves dents.
El clor s’utilitza per mantenir el pH de l’aigua i que aquesta estigui lliure de bacteris i microorganismes patògens. Però a més d’afectar a la sequedat dels cabells o envermelliment dels ulls, afegim els seus efectes sobre les dents: taques marrons, groguenques. També pot augmentar el risc de patir malalties de les genives provocant periodontitis i gingivitis. En Odontologia es coneix aquesta afectació com la Tosca del Nadador (“Sarro” del nadador).
Com el clor afecta el pH de la saliva?
La tosca (sarro) es produeix per un canvi de pH de la saliva provocat del Clor. El pH de la saliva està normalment entre 6,5 i 7, mentre que el clor provoca que el pH de l’aigua estigui entre 7,2 i 7,6. Aquesta situació fa que les proteïnes de la saliva es descomponguin molt ràpidament i és creïn dipòsits en les dents dels esportistes. Els bacteris s’adhereixen a aquests dipòsits fàcilment, formant més placa bacteriana i tosca (“sarro”), empitjorant la salut bucal.
Aquest problema es pot prevenir o té solució?
Cal extremar la higiene bucal per evitar l’aparició de taques o gingivitis, i en cas que ja hagin aparegut, cal consultar al dentista per tal de valorar el problema i aplicar el tractament més adequat per restablir la salut bucal.
A més, si has pensat a iniciar un entrenament intens, és recomanable una visita al dentista per fer una revisió completa de l’estat bucal, perquè en cas de patir un problema, aquest pot empitjorar amb el contacte amb el clor.
Quina importància té una maloclusió en els esportistes?
La posició de les dents també pot influir negativament a l’hora de practicar determinants esports d’impacte com per exemple el running. Quan corres, el cos impacta contra el terra. Aquests impactes poden causar microfractures a les dents, microtraumatismes i fissures. Si a més, presentes una maloclusió, els danys poden ser majors. A part, unes dents mal posicionades poden fer que els músculs i els ossos se sobrecarreguin provocant dolors de cervicals, cap i fins i tot dolors d’esquena.
L’ortodòncia és compatible amb l’esport?
L’ortodòncia és l’especialitat de l’odontologia encarregada de l’estudi, prevenció, diagnòstic i tractament de les maloclusions. L’objectiu és corregir qualsevol alteració que impedeixi la correcta funció de les dents.
Fins fa uns anys només es posaven brackets (correctors fixos) que avui dia, es poden considerar un producte del passat. L’avanç de la tecnologia i la ciència ha permès crear una ortodòncia més eficaç, més còmoda i més discreta amb els alineadors transparents personalitzats. A diferència dels brackets, són aparells que es poden extreure per menjar qualsevol classe d’aliments i realitzar una correcta i completa higiene bucal.
Pel que fa a l’esport, els brackets estan totalment desaconsellats, especialment en pacients que practiquen esports amb alt contacte físic o risc elevat de patir caigudes, ja que poden provocar greus lesions a llavis, dents, galtes davant de qualsevol cop.
A més, els alineadors poden servir de protector bucal durant la pràctica esportiva i el gran avantatge és que no són dolorosos ni provoquen urgències com llagues o punxades al pacient.
Quins són els beneficis d’un protector bucal en fer esport?
Els protectors bucals ofereixen molts més beneficis als esportistes que el sol fet de protegir les dents de possibles cops. Un protector bucal és un dispositiu flexible, generalment confeccionat amb plàstic que s’usa com a protector de les dents davant de traumatisme, i està recomanat en esportistes que realitzen activitats de contacte. Però a més, quan utilitzem els protectors i els pacients apreten o freguen les dents quan estan corrent, jugant a futbol, bàsquet, patinatge o qualsevol activitat, s’activen els músculs de la mandíbula i el coll, generant una protecció davant d’una possible commoció. Un altre aspecte positiu és que modifiquen la posició de les vies respiratòries durant l’apertura i generen una respiració més efectiva durant un esforç físic.
Pautes preventives abans de començar una activitat esportiva intensa:
És imprescindible una visita a l’odontòleg per valorar l’estat general i diagnosticar possibles patologies que puguin empitjorar amb l’exercici físic. Recordar hidratar-se correctament, mantenir una correcta higiene bucal després de consumir begudes o aliments energètics, i protegir les dents amb alineadors o protectors bucals en cas d’existir un gran risc de traumatismes dental en la pràctica esportiva. Recordeu, que les dents mal alineades en contacte continu entre elles durant l’exercici físic, fa que es fracturin o s’esquerdin més fàcilment, a més de lesionar la musculatura de cap, coll i esquena.
Article cedit per la Dra. Cristina Sanclemente, odontòloga pediàtrica i ortodoncista de la Clínica Dental Creu Groga