GALINDONS: QUÈ SÓN, TIPUS, SÍMPTOMES, DIAGNÒSTIC I PREVENCIÓ
23 d’agost de 2021 / Centre Mèdic Creu Groga
Els galindons (hallux valgus) són el que habitualment anomenem “Juanetes“. Es tracta d’una deformitat del dit gros del peu, que produeix una protuberància en la vora externa. Pot arribar a ser molt dolorós i necessitar cirurgia.
El Dr. Daniel Mayral Esteve, podòleg al Centre Mèdic Creu Groga ens explica què són els galindons, com es diagnostiquen i com prevenir-los, si es pot.
1. Tipus de galindons
Els galindons poden tenir un origen genètic o poden ser de tipus adquirit.
És habitual trobar-me en la consulta de Centre Mèdic Creu Groga nens que ja presenten galindons, els anomenats galindons infantils (també s’anomenen d’origen genètic).
D’altra banda hi ha els d’origen adquirit. Aquests es produeixen quan surten en edat més tardana. Les causes dels galindons d’origen adquirit poden ser, per exemple, per l’ús de calçat estret que utilitza la dona, la forma de caminar o malalties metabòliques (com l’artritis reumatoide).
2. Símptomes de la seva aparició
Normalment, la gent comença a veure un petit bony que surt al lateral del mig peu, i que la pell s’enrogeix en aquesta zona per pressió.
En molts casos només donen dolor quan surten i creixen, després deixen de molestar, tot i que creen una patologia associada. Però en molts casos, el dolor dels galindons persisteix.
A més del peu, poden causar dolor en altres zones del cos, com els genolls, l’esquena, els malucs, etc. És important realitzar un estudi de la marxa, per poder avaluar la biomecànica de l’esmentat pacient.
3. Com es diagnostiquen?
Necessitem radiografies i els estudis de la petjada per diagnosticar els galindons correctament. La goniometria és una ciència que es basa en el mesurament dels angles i s’aplica a les radiografies per diagnosticar aquesta malaltia.
4. Quins mals hàbits poden provocar que apareguin els galindons?
“La meva experiència com podòleg quirúrgic, el que més em preocupa és el calçat de la dona, ja que la forma i l’alçada de moltes sabates van en contra de la morfologia del peu.”, ens explica el Dr. Mayral.
5. Hi ha alguna manera de prevenir la seva aparició?
Si la causa és genètica, no podem impedir que surti. Però en cas que sigui adquirida sí que es pot prevenir amb:
– Unes sabates adequades,
– Amb unes plantilles per millorar la dinàmica del peu, si fos necessari.
Article cedit pel Dr. Daniel Mayral podòleg del Centre Mèdic Creu Groga