COM PREVENIR LES PICADES D’INSECTES I QUINS REPEL·LENTS UTILITZAR EN ELS INFANTS
21 de juliol de 2021 / Centre Mèdic Creu Groga
Les picades d’insecte son molt freqüents durant l’estiu, i tot i que solen ser molestes, la majoria de les vegades no produeixen complicacions.
Com prevenir les picades d’insecte?
Es recomana utilitzar roba adequada, de màniga llarga, cotó i de color clar; i fer ús de mosquiteres. Aquestes es poden utilitzar també per posar sobre el cotxet o el bressol.
Puc utilitzar repel·lents d’insecte en els infants? Quins?
Els repel·lents d’insecte son productes que s’apliquen sobre la pell per tal de prevenir les picades. La majoria d’ells contenen productes químics pel que el seu ús en nens s’ha de vigilar, sobretot en els menors de 2 anys y sempre intentant prioritzar l’ús de mesures físiques com les mosquiteres o la roba adequada.
Seguint les recomanacions de l’American Academy of Pediatrics (AAP), mai hem d’aplicar repel·lents de mosquits a menors de 2 anys. Es podria fer ús d’olis d’origen vegetal com la citronella (a partir dels 2 mesos), tot i que la seva aplicació ha de ser freqüent perquè tenen un efecte molt curt.
A partir dels 2 anys es pot utilitzar:
-El repel·lent d’insectes DEET. El tens disponible en locions, cremes i esprais.
-El Picaridin/Icaridin és un altre repel·lent d’insectes amb eficàcia provada
Com aplicar el repel·lent d’insectes?
- Sempre l’haurà d’aplicar la persona adulta. Primer l’aplicarem a les nostres mans i posteriorment a la pell del nen/a.
- Abans de tot, aplicarem una petita quantitat de producte a una petita àrea de la pell per observar que no aparegui cap reacció.
- Evitarem el contacte amb els ulls i la boca i l’aplicarem amb precaució al voltant de les orelles. Hem d’evitar aplicar-lo a les mans ja que fàcilment se les portaran a la boca.
- No aplicar-lo sota de la roba. Si l’apliquem a la roba, rentar-la després.
- Si és en format aerosol, no aplicar-lo directament a la cara. Primer a les mans i després estendre’l.
- No aplicar-lo en zones amb èczema, ferides o lesions a la pell.
- Al tornar a casa, rentar la pell amb aigua i sabó per eliminar les restes de producte.
Si l’utilitzem conjuntament amb un protector solar, aplicarem primer el protector solar i al cap d’uns minuts el repel·lent. No és recomanable que un mateix producte contingui ambdós, ja que la freqüència d’aplicació de cada un és diferent.
Què fer davant d’una picada d’insecte?
- En general cal fer poca cosa, rentar la picada amb aigua fresca i sabó per evitar que s’infecti.
- Aplicar fred local per alleujar el picor. Si la picor és molt intensa o si molesta molt, es pot aplicar una solució que contingui calamina o amoníac (en majors de 2 anys) de venda en farmàcies. Cal recordar que no es poden aplicar a les mucoses (boca, ulls, dins del nas). És important alleujar el picor per tal de disminuir el rascat i en conseqüència la probabilitat d’infecció.
- La majoria de les vegades no es necessita cap medicació.
- Si el que ha picat és una abella i l’agulló ha quedat clavat a la pell, és convenient extreure’l amb unes pinces el més aviat possible. Pot intentar-ho si està accessible i es veu fàcil, però no és recomanable furgar molt a la zona.
Davant de qualsevol reacció generalitzada a la pell després de la picada d’abella, avispa o si la zona de la picada s’ha inflamat molt o continua inflamant-se; caldrà consultar al pediatre.
Article cedit per la Unitat de Pediatria del Centre Mèdic Creu Groga