COM GESTIONAR L’ESTRÈS I MILLORAR EL BENESTAR EMOCIONAL I FÍSIC
30 de gener de 2020 / Centre Mèdic Creu Groga
Vivim en una societat que segueix un ritme de canvi vertiginós, on predominen la immediatesa, la competitivitat, la inseguretat i les exigències laborals i socials. Com a conseqüència, sovint el cos i la ment protesten, es rebel·len i passen factura en forma d’estrès, ansietat, o altres trastorns emocionals i físics. Afortunadament, l’ésser humà té la capacitat d’afrontar i, fins i tot, habituar-se a circumstàncies adverses, fet que explica perquè algunes persones pateixen més les conseqüències de l’estrès i, en canvi, d’altres són capaces de gestionar-lo millor i viure amb més serenitat.
Una de les estratègies per fer front a l’estrès i l’ansietat que últimament està guanyant més adeptes és la pràctica del mindfulness o, en català: atenció plena. Es tracta d’un estat mental, natural, que tots podem assolir, que sorgeix quan prestem atenció de manera conscient i plena a allò que estem vivint al moment present. Tot i que pugui semblar fàcil, la realitat és que sovint ens trobem immersos en un estat de “pilot automàtic”, ple de pensaments de coses que haurem de fer o passaran en un futur, o de coses que van passar en un passat més llunyà o proper. Així doncs, amb la pràctica del mindfulness exercitem l’atenció com si fos un múscul: entrenem la capacitat de percebre els nostres pensaments i de no quedar-nos-hi enganxats per poder dirigir la nostra atenció al que fem i sentim en el moment present, que és l’únic moment en que podem gaudir de les coses.
Científicament s’ha demostrat que la pràctica del mindfulness no només relaxa el nostre cos i disminueix l’estrès i l’ansietat, sinó que va més enllà, aportant múltiples beneficis sobre la nostra salut física i emocional. D’entrada, a nivell emocional el mindfulness facilita viure amb una actitud més serena i millorar les relacions amb els altres. En certa mesura, ho aconsegueix gràcies a que amb la seva pràctica es millora molt la consciència sobre nosaltres mateixos, les nostres emocions i reaccions, i fa que aprenguem a gestionar-les millor. Tanmateix, a nivell cerebral s’ha demostrat que només amb vuit setmanes de pràctica es generen noves connexions neuronals i es milloren aspectes com la memòria, l’atenció o la creativitat, fet que beneficia al nostre rendiment laboral o acadèmic. Per últim, s’ha demostrat que també millora la nostra salut física: incrementa el sistema immunològic, disminueix els nivells de cortisol i de hipertensió. Com a conseqüència, la seva pràctica redueix el risc de patologies associades al sistema cardiovascular o musculars, d’entre altres.
Amb tot, si tens ganes d’entrenar l’atenció plena recomanem que t’iniciïs amb l’ajuda d’un professional que t’ensenyi com realitzar-la adequadament i que la practiquis amb regularitat, tal i com ho faries amb un esport.
De totes maneres, proposem alguns consells per començar a practicar el mindfulness:
- Practicant amb meditacions guiades. Adoptem una postura còmode i observem el que passa a la nostra ment, el nostre cos, i/o en les sensacions que percebem de l’ambient que ens envolta. Durant la pràctica incorporem una actitud oberta i amable, d’ observar i acceptar la realitat tal i com és, sense voler-la canviar ni jutjar. Una via que acostumem a utilitzar per iniciar-nos en el mindfulness es prestar atenció a la nostra respiració.
- Intentant portar la nostra atenció a l’experiència total d’allò que estiguem fent o vivint en el moment present, fixant-nos en tots els detalls. Podem començar amb activitats quotidianes. Un exemple podria ser dutxar-se: sovint quan ho fem estem pensant en què hem fet o farem durant el dia, en què ens preocupa, enlloc de notar l’aigua i les sensacions que tenim.
- Incorporant els valors que ens transmet el mindfulness al nostre dia a dia com els de no aferrar-nos a les experiències o no jutjar-les i acceptar-les tal i com són.
Article cedit per Helena Hidalgo, Psicòloga Sanitaria i psicoterapeuta especialista en mindfulness a Creu Groga